Afloop/bleed is extra opmaak rond het drukwerk. Hierdoor kan er worden voorkomen dat er witranden ontstaan tijdens het snijden. Voor standaard drukwerk kan worden volstaan met 3 mm. Bij boeken is 3 mm nodig voor het binnenwerk. Voor de omslag van een softcover hanteren we 5 mm. Bij een hardcover wordt vaak 18 mm aangehouden. Voorbeeld: Een flyer A4 (210x297 mm) dient worden aangeleverd op het formaat: 216x303 mm. In dit geval 3 mm rondom extra.
De bladspiegel is de verhouding op een blad tussen wat bedrukt is en wat niet bedrukt is.
Een vel papier heeft altijd 2 bladzijden/pagina’s. Bedrukt of onbedrukt. Bij een aanvraag dient u ook aan te geven om hoeveel pagina's binnenwerk het gaat. Bij enkelzijdig bedrukt dient u het aantal bedrukte pagina's en onbedrukte pagina's aan te geven.
Cyaan, Magenta, Yellow en blacK. Uit deze 4 kleuren wordt het drukwerk opgebouwd. Het aangeleverde document (pdf) dient ook te zijn opgemaakt in deze kleurstelling. PMS of zwart is uiteraard ook mogelijk.
Dit is de inhoud van een boek, magazine of brochure.
De drukker zet de aangeleverde pdf, nadat deze is gecontroleerd, om naar een drukbaar bestand. U ontvangt hiervan een digitale proef voorzien van eventuele problemen, die dan dienen te worden aangepast. Het is ook mogelijk om bij digitaal drukken een volledig gedrukte drukproef te ontvangen tegen meerkosten. Bij offset kunt u een gecertificeerde printproef te laten vervaardigen van 1 of meerdere pagina’s. Ook hier geldt weer tegen meerkosten.
Digitaal drukken is uitermate geschikt voor kleine oplages. Bij digitaal drukken wordt er geen gebruik gemaakt van offset platen. Dit bespaart de kosten enorm. De kwaliteit van digitale drukpersen is tegenwoordig zo goed, dat het bijna niet meer is te onderscheiden van offset.
Sulfaatkarton is aan een kant gestreken (glad) en aan de andere kant ongestreken (ruw). Dit karton wordt gebruikt voor softcoverboeken. De ruwe kant komt aan de binnenkant van de omslag en zorgt voor een goede hechting.
Bij een boekwerk met bijvoorbeeld een leren omslag kan tekst of een afbeelding worden aangebracht op de omslag. Dit gebeurt met een stempeldruk (om de tekst te laten verzinken) en het aanbrengen van folie. Hiervoor wordt meestal zilver- of goudfolie gebruikt.
De term geeft het al aan. Het binnenwerk wordt niet voorzien van garen. Het binnenwerk wordt gefreesd aan de rugkant. Het binnenwerk wordt in de rug voorzien van lijm en aangebracht in de omslag. Deze methode is goedkoop en goed, maar minder goed geschikt voor de volledig gestreken papiersoorten en intensief gebruik.
De katernen (meerdere pagina’s gevouwen) worden eerst genaaid en dan aangebracht in de sulfaatkartonnen omslag bij een softcover. Een enkele pagina kan hierdoor nooit losraken uit het boekwerk. Deze afwerking is uitermate geschikt voor intensief gebruik en wordt door ons altijd geadviseerd bij een softcover en ook bij een hardcover. Het boek valt ook veel mooier open.
HVO staat voor Hout Vrij Offsetpapier. HVO is een ongestreken papiersoort. Het papier is mat en heeft een ruwe structuur. Het wordt vaak gebruikt bij kinderboeken en er kan goed op worden geschreven of worden gekleurd.
Een versierend stukje weefsel (verkrijgbaar in meerdere kleuren), dat wordt bevestigd aan de bovenkant en de onderkant van een boekblok. De aangebrachte lijm tussen het boekblok en de cover is niet waarneembaar (hardcover). Waardoor het boek een chique uitstraling krijgt. Het boekblok dient wel minimaal 6 mm te zijn. Dat is ongeveer 110 pagina's of meer bij 130 grams papier. Bij een dikkere papiersoort kan worden volstaan met minder pagina's. Een kapitaalbandje kan niet worden aangebracht op een softcover.
De omslag kan worden voorzien van een laminaat. Een transparante kunststof coating, die het boekwerk beschermt tegen vuil en beschadigen. Laminaat kan worden aangebracht in een matte, glanzende of soft-touch uitvoering. We kennen ook nog het krasvrije laminaat.
MC staat voor Machine Coated. MC papier is verkrijgbaar als mat, silk en gesatineerd. Het papier is machinaal voorzien van een strijklaag. Dit geeft vaak een chique uitstraling. MC papier zijn verkrijgbaar in de soorten mat, glans en silk. Dat laatste zit tussen mat en glans in. Deze papiersoort wordt niet aangeraden, indien er op moet worden geschreven. Daar is houtvrij offset (HVO) veel beter geschikt voor.
De omslag van een boek heeft als doel om het binnenwerk en de omslag bij elkaar te houden. Het bestaat bij een hardcover uit 3 delen. Het voorplat (voorkant), achterplat (achterkant) en rugplat (de rug van het boek). Bij een softcover is de omslag flexibel. Het binnenwerk kan hierin gelijmd of genaaid gelijmd worden aangebracht. Wij adviseren "genaaid gelijmd", omdat dit duurzamer is en langer mee gaat. De omslag kan bij een hardcover worden bedrukt met als bescherming een laminaat. Maar het kan ook worden voorzien van leer of linnen. Ter verfraaiing kan de omslag worden voorzien van een praeg met bijvoorbeeld folie. Bij een softcover kan de omslag aan 1 of 2 kanten worden bedrukt en aan de buitenkant worden voorzien van mat of glanzend laminaat. De omslag van een sofctover kan ook nog worden voorzien van "flappen". De cover wordt dan aan weerszijde verlengd met een aantal centimers. De flappen worden naar binnen gevouwen.Om op de omslag van een softcover tekst of afbeeldingen te accentueren, kan UV Spot worden aangebracht. Dat kan overigens alleen op mat laminaat.
Praegen is het aanbrengen van een reliëf in de omslag. Verhoogd of verdiept. Met een praeg kun je er iets “uit laten springen” en hierdoor accentueren. Dit geeft een mooi opvallend effect. Vooral bij een leren of linnen omslag. Maar ook bij een softcover kan dit voor een mooi resultaat leiden. Voor een praeg dient u een apart bestand te maken in 100% zwart. in Indesign kunt u bijvoorbeeld een apart laag aan maken. Het zwart mag absoluut niet opgebouwd zijn uit kleur en het mag ook niet 99% of minder zwart zijn. Uiteindelijk moet u het praegbestand wel als een apart bestand aan leveren.
De puntgrootte geeft de grootte van de letter weer. Voor proefschriften wordt voor het leesgedeelte meestal een lettergrootte van 10 punten gehanteerd. u dient echter rekening te houden met de doelgroep dat u wilt bereiken met uw boek. Voor oudere mensen adviseren wij een grotere puntgrootte. Ook het lettertype speelt hierbij een rol.
Het boekblok/binnenwerk wordt in de boekomslag/cover glijmd, zodat het 1 geheel wordt. Dit van toepassing bij een hardcover. Schutbladen kunnen onbedrukt worden aangebracht, maar ook worden bedrukt.. Enkel- of dubbelzijdig in 1 kleur, 4 kleuren of PMS. Er bstaan ook voorgekleurde schutbladen. U kunt dan een selectie maken uit een overzicht van kleuren die wij u opsturen. Het bechikbaar aantal kleuren is beperkt.
De afwerker bij een drukkerij heeft snijtekens (zwarte streepjes) nodig, om te kunnen bepalen waar hij moet snijden. Het is van groot belang, dat de snijtekens buiten het afloopgebied worden geplaatst. Indien de snijtekens in het afloopgebied worden geplaatst, kunnen die deels zichtbaar worden bij het afgewerkt product. Indien dit een probleem is. mogen ze ook worden weggelaten in het bestand. Die worden door de drukker weer geplaatst bij het op inslag zetten van het bestand.
Spot UV is het aanbrengen van een glanzende lak op een deel van de omslag. Spot UV kan aangebracht worden in alle vormen tot een maximale dekking van 30% van de omslag. U kunt bijvoorbeeld uw titel in Spot UV aanbrengen.Spot UV kunt u alleen laten aanbrengen op mat laminaat. Bij glanzend laminaat val het effect weg. Je krijgt dan glans op glans.
Het toepassen van effecten in een document. Transparantie dient in een drukbestand te worden ‘afgevlakt”. Dat wil zeggen dat het in het programma tot een laag wordt gemaakt. Indien transparantie niet is afgevlakt, kunnen er bij het drukklaar maken van het document delen wegvallen.
Is het deel van een pagina dat bedrukt is.
Bij een inkjetprinter wordt er gebruikgemaakt van vloeibare inkt die wordt verneveld op het papier. Het is in verhouding voordeliger in prijs. De kwaliteit komt in de buurt van offset. Alle Offsetpapieren kunnen hiervoor worden gebruikt. Bij toner printen heb je te maken met papiersoorten die geschikt zijn voor toner. Inkjet is snel en zeker in verhouding concurrerend met offset tot ca. duizend boeken. Nadelen van inkjet printen zijn, dat bij wisselende temperaturen of hoge luchtvochtigheid er kans bestaat op het golfen van het papier, waving genoemd, Tijdens het printen wordt papier warm, er wordt vocht onttrokken. Om het golven van het papier tegen te gaan, brengt men tegenwoordig direct na het printen weer vocht aan. Inkjet printen wordt kwalitatief steeds beter en vaker gehanteerd.