FAQ

Een lijst met de meest veel voorkomende technische drukwerk begrippen.

Veel gestelde vragen


Wat is afloop/bleed

Afloop/bleed is extra opmaak rond het drukwerk. Hierdoor kan er worden voorkomen dat er witranden ontstaan tijdens het snijden. Voor standaard drukwerk kan worden volstaan met 3 mm. Bij boeken is 5 mm nodig. Voorbeeld: Een flyer A4 (210x297 mm) dient worden aangeleverd op het formaat: 216x303 mm. In dit geval 3 mm rondom extra.

Wat is bladspiegel

De bladspiegel is de verhouding op een blad tussen wat bedrukt is en wat niet bedrukt is.

Wat is een bladzijde/pagina

Een vel papier heeft 2 bladzijden/pagina’s. Bedrukt of onbedrukt.

Wat is CMYK

Cyaan, Magenta, Yellow en blacK. Uit deze 4 kleuren wordt het drukwerk opgebouwd. Het aangeleverde document (pdf) dient ook te zijn opgemaakt in deze kleurstelling.

Wat is binnenwerk

Dit is de inhoud van een boek, magazine of brochure.

Wat is drukproef

De drukker zet de aangeleverde pdf, nadat deze is gecontroleerd, om naar een drukbaar bestand. U ontvangt hiervan een digitale proef. Het is ook mogelijk om bij digitaal drukken een volledig gedrukte drukproef te ontvangen tegen meerkosten. Bij offset kunt u een gecertificeerde printproef te laten vervaardigen van 1 of meerdere pagina’s. Ook hier geldt weer tegen meerkosten.

Wat is digitaal drukken

Digitaal drukken is uitermate geschikt voor kleine oplages. Bij digitaal drukken wordt er geen gebruik gemaakt van offset platen. Dit bespaart de kosten enorm. De kwaliteit van digitale drukpersen is tegenwoordig zo goed, dat het bijna niet meer is te onderscheiden van offset.

Wat is eenzijdig gestreken sulfaatkarton

Sulfaatkarton is aan een kant gestreken (glad) en aan de andere kant ongestreken (ruw). Dit karton wordt gebruikt voor softcoverboeken. De ruwe kant komt aan de binnenkant van de omslag en zorgt voor een goede hechting.

Wat is foliedruk

Bij een boekwerk met bijvoorbeeld een leren omslag kan tekst worden aangebracht op de omslag. Dit gebeurt met een stempeldruk (om de tekst te laten verzinken) en het aanbrengen van folie. Hiervoor wordt meestal zilver- of goudfolie gebruikt.

Wat is garenloos gebrocheerd

De term geeft het al aan. Het binnenwerk wordt niet voorzien van garen. Het binnenwerk wordt gefreesd aan de rugkant. Het binnenwerk wordt in de rug voorzien van lijm en aangebracht in de omslag. Deze methode is goedkoop en goed, maar minder goed geschikt voor de volledig gestreken papiersoorten en intensief gebruik.

Wat is genaaid gebrocheerd

De katernen (meerdere pagina’s gevouwen) worden eerst genaaid en dan aangebracht in de sulfaatkartonnen omslag. Een enkele pagina kan hierdoor nooit losraken uit het boekwerk. Deze afwerking is uitermate geschikt voor intensief gebruik.

Wat is HVO papier

HVO staat voor Hout Vrij Offsetpapier. HVO is een ongestreken papiersoort. Het papier is mat en heeft een ruwe structuur.

Wat is een kapitaalbandje

Een versierend stukje weefsel (verkrijgbaar in meerdere kleuren), dat wordt bevestigd aan de bovenkant en de onderkant van een boekblok. De aangebrachte lijm tussen het boekblok en de cover is niet waarneembaar. Het boekblok dient wel minimaal 6 mm te zijn.

Wat is lamineren

De omslag wordt voorzien van een laminaat. Een transparante kunststof coating, die het boekwerk beschermt tegen vuil en beschadigen. Laminaat kan worden aangebracht in een matte, glanzende of soft-touch uitvoering.

Wat is MC papier

MC staat voor Machine Coated. MC papier is verkrijgbaar als mat, silk en gesatineerd. Het papier is machinaal voorzien van een strijklaag. Dit geeft vaak een chique uitstraling.

Wat is een omslag van een boek

De omslag van een boek heeft als doel om het binnenwerk bij elkaar te houden. Het bestaat bij een hardcover meestal uit 3 delen. Het voorplat (voorkant), achterplat (achterkant) en rugplat. Bij een softcover is de omslag buigzaam.

Wat is praegen

Praegen is het aanbrengen van een reliëf in de omslag. Verhoogd of verdiept. Met een praeg kun je er iets “uit laten springen” en hierdoor accentueren. Dit geeft een mooi opvallend effect.

Wat is puntgrootte

De puntgrootte geeft de grootte van de letter weer. Voor proefschriften wordt voor het leesgedeelte meestal een lettergrootte van 10 punten gehanteerd.

Wat zijn schutbladen

Schutbladen hebben als doel om het binnenwerk/boekblok in een boekomslag/cover vast te lijmen. Schutbladen kunnen worden voorzien van bedrukking.

Wat zijn snijtekens

De afwerker bij een drukkerij heeft snijtekens (zwarte streepjes) nodig, om te kunnen bepalen waar hij moet snijden. Het is van groot belang, dat de snijtekens buiten het afloopgebied worden geplaatst.

Wat is Spot UV

Spot UV is het aanbrengen van een glanzende lak op een deel van de omslag. Spot UV kan aangebracht worden in alle vormen tot een maximale dekking van 30% van de omslag. U kunt bijvoorbeeld uw titel in Spot UV aanbrengen.

Wat is transparantie

Het toepassen van effecten in een document. Transparantie dient in een drukbestand te worden ‘afgevlakt”. Indien transparantie niet is afgevlakt, kunnen er bij het drukklaar maken van het document delen wegvallen.

Wat is zetspiegel

Is het deel van een pagina dat bedrukt is.

Heeft u vragen of wilt u graag kennismaken? Contact ons